Turopoljska liga trčanja na završnom kolu proljetnog dijela okupila šezdeset natjecatelja

Turopoljska liga trčanja, u svojoj 21. sezoni, došla je do kraja proljetnog ciklusa od deset kola. Zabilježene su rekordne brojke posjećenosti lige u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica, a nastavak lige zakazan je za kraj kolovoza.

Trkačima iz Velike Gorice i okolice su dolasci na pješačko-biciklističku stazu pokraj bivšeg radara postali rutina svakog utorka, počevši od prvog kola 2. travnja pa do proljetnog finala 4. lipnja. Nekad nas je dolazilo više, nekad manje, ovisno o strahu od prijetećih oblaka i kiše, ali nikad manje od trideset. Rekordna posjeta bila je na 2. kolu, kad je rezultate trčanja i hodanja zabilježilo 69 natjecatelja. Prosjek posjećenosti kroz deset kola je 51 natjecatelj, točno dvostruko više od lanjskih 25. Te dvije brojke dovoljno govore o porastu popularnosti lige. Ukupno nas je na deset kola bilo stotinjak, točnije 101 natjecatelj je u rezultatima ovog proljeća. Nije riječ samo o Velikogoričanima i Turopoljcima, jer stalni gosti su nam i trkači iz Zagreba ili Dugog Sela. Liga je još od lani internacionalna, jer stalni trkač među nama je i Indijac na privremenom radu u Starom Čiču Ranjith Raja.

Na desetom kolu proljetnog ciklusa vrijeme nas je pomazilo. Sunčano i toplo nije baš idealno za trčanje po usijanom asfaltu, ali zato je takvo vrijeme najljepše za feštanje poslije trčanja. Na finalu smo sve počastili s povećanom količinom napitaka i pizzama, a poklon iznenađenja su bile trkačke majice za naše natjecatelje.

Kompletni rezultati lige su na posebnoj stranici lige, a sad ćemo samo sumirati proljetne rezultate koji su, podsjetimo, tek pola obavljenog posla, jer za ulazak u službeni plasmen TLT treba nastaviti skupljati nastupe i najesen.

Najnapetija je konkurencija bila u muškoj kategoriji na dugoj 8-kilometarskoj stazi. Barem jedan nastup zabilježilo je 28 trkača, a njih četvero otrčalo je svih deset kola, uključujući deseterostrukog pobjednika i rekordera staze Martina Marčeca, našeg perspektivnog juniora, ili bolje rečeno mlađeg seniora. Drugo mjesto drži Kruno Štriga, treći je Josip Martinović, a četvrti je još jedan brzi junior Petar Petrić. Top 5 zaokružuje Sanel Fazlić. Razlika između drugog i četvrtog je samo šest bodova, tako da nas najesen očekuje zanimljiv fight za pobjedničko postolje.

Na dugoj stazi među ženama bilo je ukupbo sedam trkačica. Dominira Jasna Mikulić, s pobjedama u svih devet nastupa. U poretku su još Kristina Terzić, Martina Mataković Barun, Martina Matezović Biškup i Tanja Radić.

Na kratkoj stazi od 4 kilometra 32 muška trkača su zabilježila nastupe, a dvojica s deset nastupa drže prva dva mjesta u poretku – Slavko Parlov i Franjo Lončar. Hrvoje Mikulić je na trećem mjestu, a Damir Radanović i Želimir Delač dijele četvrto mjesto nakon deset kola. I tu nas dakle očekuje zanimljivo utrkivanje najesen.

Žena se na kratkoj stazi tijekom proljeća pojavilo 18. Vedrana Janjić je dominantno najbrža, sa sedam pobjeda u sedam nastupa. Kad Vedrane nije bilo, pobjede su izborile mlade velikogoričke trkačice Zara Horvat, Tena Petračić i Pia Teskera. Djevojke su brze, ali samo povremeno dolaze na ligu, pa nisu skupile dovoljno nastupa za službeni plasman. Nadamo se da se najesen vidimo više. Iza Vedrane, u poretku žena na kratkoj stazi su Edita Grgić, Manuela Bradić, Valerija Prpa i Sanja Novak.

Naša višestruka prvakinja lige Jasminka Zvonar je ove godine našla novu disciplinu za sebe – brzo hodanje. Osim nje, više-manje stalne hodačice postale su Iva Tisanić, Antonija Marton i Tatjana Bajo. U muškoj konkurenciji hodače predvodi naš legendarni Berislav Devčič, a slijede ga Damir Novaković i Zvonimir Vilček.

I šećer na kraju – djeca. Na 500-metarskoj stazi, koja ove godine ide u kontra smjeru, standardno najbrži među klincima je Marko Terzić, a četiri nastupa skupio je i četverogodišnji Kristijan Barun. Među klincezama, našu stalnu postavu na stazi čine Roza Biškup, Eva Biškup i Marijana Prpa, a preko nekoliko puta su nam došle i Maša Budak i Maris Štriga.