Škrinjariću zamalo promaklo postolje u Korčuli, novi rekordi u Čakovcu

U subotu, 23. 4. 2022., u Slovačkoj (mjesto Dudince) održano je seniorsko Prvenstvu Hrvatske u cestovnom hodanju na 35 km gdje je nastupio naš Berislav Devčić. Sljedećeg dana, u nedjelju, 24.4.2022., održalo se Prvenstvo Hrvatske u polumaratonu u sklopu Polumaratona Zrinskih u Čakovcu, gdje je nastupio naš Josip Martinović. U sklopu iste utrke održana je i Čakovečka utrka vatrogasaca, gdje je nastupio naš Nedjeljko Babić. Nešto južnije, u Korčuli, istog dana je održano i Prvenstvo Hrvatske u srednje dugom triatlonu, gdje je nastupio Bruno Škrinjarić.

Subotnje natjecanje u Slovačkoj, gdje je nastupio Berislav Devčić, održano je u sklopu tradicionalne hodačke utrke najvišeg ranga (gold level world athletics racewalking tour meeting Dudinska 50), nešto kao “svjetski hodački Grand prix meeting”. U skladu s razinom natjecanja nastupili su najbolji svjetski hodači i hodačice. Suci su bili najbolji međunarodni, pravila stroga i rigorozna. Najviši mogući nivo u svakom pogledu. Berislav nam prenosi svoje dojmove: “Po mnogo kriterija nisam spadao u tu elitu (npr., većina natjecatelja bila je mlađa od mene i više od 25 godina), ali kako je tu bilo PH morao sam se pridržavati pravila. Kao i na početku svake trke, bolile su me pokosnice, ali to obično prođe nakon 4-5 km. Krenuo sam sporije ali pazeći na tehniku hodanja. Problem je bio što se moralo ući u zadnji 35 km za manje od 3h45min. Vrlo brzo sam vidio da to neću uspjeti, ali sam hodao nadajući se da će organizatori i suci biti tolerantni i dozvoliti mi da završim utrku i nakon limita. Nažalost oni su se kruto držali limita kojeg su odredili i zaustavili me nakon 31 km.
Baš mi je žao jer sam nakon početne zakočenosti hodao sve bolje kako je trka odmicala. Nisam imao problema ni s tehnikom (samo jedna opomena za koljeno). Ljubazna publika me bodrila i nadao sam se da ću završiti trku i  osvojiti 2. mjesto na PH-u. Nažalost, suci su bili neumoljivi i zaustavili me u mome pohodu zbog nekih, meni nerazumljivih, ograničenja.”.

Prebacujemo se na izvještaj iz Čakovca, gdje je održano PH u polumaratonu, što je okupilo kremu hrvatske atletike. Josip Martinović se odlično snašao u ovim uvjetima i utrku polumaratona završio za 1:30:23 te unatoč dosta jakom vjetru, ovime popravio osobni rekord za 15 sekundi na ovoj distanci. Ukupno se plasirao na 99. mjesto te na 10. mjesto u kategoriji M40. Na utrci vatrogasaca od 5 km Nedjeljko Babić je završio na 5. mjestu u kategoriji M50 s vremenom 25:10.

Konačno, završavamo s izvještajem iz Korčule. Bruno Škrinjarić je nastupio na Prvenstvu Hrvatske u srednje dugom triatlonu te s ukupnim vremenom 4:38:20 završio na ukupno 4. mjestu te na 2. mjestu u kategoriji M35. Bruno nam prenosi svoje dojmove: “Nerado to govorim već praktički svaku utrku ove sezone, ali vjetar, vjetar, vjetar… 😂😂 Već je od samog jutra krenulo puhati jugo, što je i obilježilo cijelu utrku.

Plivali smo 1,9 km u uvali dosta ograđenoj od juga, pa zapravo se na plivanju ovo nije toliko osjetilo. Plivanjem sam zapravo poprilično zadovoljan – našao sam si grupu koju sam mogao bez nekih teškoća pratiti pa se nisam previše “potrošio”, i isplivao sam s trećom grupom prije bicikle.
Biciklistička ruta od 90 km nas je vodila kroz cijeli otok Korčulu, od Korčule do Vela Luke i nazad. Ruta je prekrasna, a dodatan izazov je i oko 1400 m ukupne visinske razlike koju treba savladati. Prema Veloj Luci nam je vjetar bio “u leđa” pa su svi bili malo brži na prvih 45 km, onda je bilo preživljavanje na putu nazad prema Korčuli s vjetrom u prsa. No dosta sam se dobro snašao i u ovim uvjetima. Vozio sam “na watte”, i to nešto više nego prijašnje godine, te sam unatoč nepovoljnim uvjetima uspio skinuti oko 5 minuta s biciklističkog segmenta. Uspio sam znatno smanjiti zaostatak s plivanja te sam se nakon završetka biciklističkog dijela nalazio na 5 mjestu u ukupnom poretku.
Konačno, polumaraton smo trčali od Korčule do Račišća i nazad, cijelo vrijeme uz obalu. Ovdje nam je vjetar isto tako puhao u leđa na prvih 10,5 km prema Račišću, a onda u prsa zadnjih 10,5 km natrag prema Korčuli. Ovdje sam se upsio probiti na 4 mjesto, no jednostavno nije bilo energije za nešto bolji plasman. Polumaraton za istrčao za 1:17:45. No, sve u svemu, super sam zadovoljan.”.

Čestitamo našim članovima na još jednom uspješnom vikendu. Berislav se kratko oporavlja te već sljedećeg vikenda brani boje kluba na Prvenstvu Hrvatske u hodanju na 10 000 m. Naši mlađi članovi istog vikenda nastupaju na 1. kolu Hrvatske atletske lige sjever. Bruno Škrinjarić nastupa na Prvenstvu Hrvatske u super sprint kros duatlonu i sprint kros duatlonu.

Ukupni rezultati iz Slovačke su dostupni ovdje, rezultati Polumaratona Zrinskih su dostupni ovdje, a rezultati Marco Polo Challange su dostupni ovdje.