Berba bodova, rekorda, odličja i pehara za MKVG na Stareku, Devčić istrčao 12-satni ultramaraton

36. Polumaraton Ivan Starek i Prvenstvo Hrvatske u ultramaratonu na 6 i 12 sati dva su događaja, oba održana u Zagrebu, koji su obilježili protekli trkački vikend. Naši su trkači s velikim uspjehom sudjelovali na oba.

36. izdanje Polumaratona Ivan Starek, u organizaciji AK Maksimir, održano je u nedjelju 12. studenog na Jarunu. Polumaratonci su trčali tri kruga oko jezera, uz jedan krug po Otoku hrvatske mladeži, a na toj utrci imali smo po troje predstavnika u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Po maglovitom i hladnom vremenu naš najbrži trkač bio je Josip Martinović, a rezultat 1h27min18sec njegov je novi osobni rekord. S tim je rezultatom osvojio 52. mjesto generalke među 311 finišera, 51. mjesto od 236 muškaraca te deveto mjesto u kategoriji M40. Darko Radić je s rezultatom 1h27min58sec bio 61. ukupno, 60. među muškima i šesti u kategoriji M50.

Treći naš trkač na Stareku bio je Hrvoje Mikulić, koji je očito u životnoj formi, jer je samo tjedan dana nakon rekorda na 10 km postavio i svoj novi rekord na polumaratonu, istrčavši ga za 1h32min19sec. To je bilo dovoljno za 79. mjesto generalke, 77. među muškima i deveto u kategoriji M45.

U fenomenalnoj formi je i Vedrana Janjić, koja je samu sebe iznenadila s novim rekordom na halfu. Istrčala ga je za 1h37min50sec, osvojivši peto mjesto među 75 trkačica i drugo mjesto u kategoriji Ž40. Odlično je istrčala i Jasminka Zvonar (1h42min15sec), osvojivši 12. mjesto u ženskoj konkurenciji i prvo u kategoriji Ž55.

Vrijedne bodove za MKVG osvojila je i Edita Grgić, koja je 21.1km istrčala za 1h51min01sec, osvojivši 31. mjesto u ženskoj konkurenciji i šesto mjesto u kategoriji Ž50. Vedrana i Jasminka ne samo da su se penjale na pobjedničko postolje zbog medalja u dobnim kategorijama nego su zajedno s Editom osvojile treće mjesto u ženskoj ekipnoj konkurenciji, za što su nagrađene peharom.

Osim na polumaratonu, na Jarunu smo imali predstavnika i u popratnom programu. U utrci na 10 kilometara fenomenalan je bio naš junior Jerko Cvetković, s rezultatom 42min25sec osvojivši 20. mjesto generalke od 143 finišera.

Polumaraton Starek dio je 1. Hrvatske atletske cestovne lige, točnije petnaesto od ukupno sedamnaest kola. S petim mjesto na Jarunu Vedrana Janjić potvrdila je prvo mjesto u ligi među ženama i povećala vodstvo ispred drugoplasirane Marije Zoretić (AK Fit), koja je na Stareku bila deveta. Još su dvije utrke do kraja lige, najprije Mali maraton Nin – Zadar (21.1km) 25. studenog i potom Šibenik half marathon 2. prosinca. Iako je u vodstvu, njezina ligaška pobjeda još nije sigurna pa je Vedrana najavila sudjelovanje i na ninsko-zadarskom polumaratonu.

U Zagrebu je, na stadionu Mladosti, u subotu 11. studenog održano Prvenstvo Hrvatske u ultramaratonu na 6 i 12 sati. Imali smo samo jednog predstavnika, našev neumornog (ultra)maratonca Berislava Devčića. Nakon dvanaest sati ‘peglanja’ staze po stadionu i okolnim ulicama, Devčić je u nogama skupio 82.098 metara. Tim je rezultatom osvojio 31. mjesto od 51 trkača i trkačica koji su zabilježili plasman te 23. mjesto u muškoj konkurenciji. Devčić je bio prijavljen i u konkurenciji trkača na 6 sati, a za to vrijeme prošao je 45.811 metara i osvojio 77. mjesto.