Atletska škola Maraton kluba aktivno obilježila Hrvatski olimpijski dan

Polaznici Atletske škole Maraton kluba Velika Gorica sudjelovali su na obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana u organizaciji Zajednice športskih udruga Grada Velika Gorica (ZŠUGVG).

Cijeli događaj održao se na vanjskom prostoru OŠ Jurja Habdelića, u petak 10.09.2021., uz nazočnost predsjednika ZŠUGVG-a g. Gorana Kovačića, tajnika ZŠUGVG-a g. Darka Blažinčića, pročelnika Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport grada Velike Gorice g. Nevena Topolnjaka, profesora tjelesnog odgoja, učenika navedene škole i zainteresiranih građana. Povijesni dan utemeljenja Hrvatskog olimpijskog odbora se dogodio upravo na današnji datum  prije trideset godina.

Atletska škola našeg Kluba je na postavljenom poligonu prezentirala neizostavne elemente atletskog treninga kao što su: atletsko zagrijavanje, pravilan rad skipova, flarteke (naizmjenična promjena ritma), koordinacija pokreta uz pomoć prepona, sunožni skokovi, pravilan iskorak, vježbe s utezima na klupicama, ubrzanja s naglaskom na pravilnu tehniku disanja, rad dionica od 60 m iz visokog starta i rad dionica na 60 m iz startnog bloka.

Cilj sudjelovanja na Hrvatskom olimpijskom danu je približiti sport najmlađoj populaciji, pošto bavljenje tjelesnom aktivnošću ima znatne pogodnosti: smanjujemo rizik od raznih bolesti, eliminiramo pretilost, naše kosti se jačaju, poboljšavamo funkciju pluća čime tijelo postaje opskrbljeno kisikom, stvaramo osjećaj sreće i euforije zbog lučenja endorfina, a zatvaramo vrata depresiji, potičemo samopouzdanje, smanjujemo razinu stresa, povećava nam se kreativnost, brže zaspemo i dulje spavamo i u konačnici vježbanjem izoštravamo pamćenje i koncentraciju.

Atletika kao kraljica sportova osim svojeg „aristokratskog” duha nudi i neovisnost u natjecateljskoj izvedbi jer vaš konačan rezultat ili plasman sami kreirate.

Atletika se po broju odličja nametnula kao jedan od najuspješnijih olimpijski sportova u Hrvata. Prvi  Hrvat koji je osvojio olimpijsku medalju, nastupivši za reprezentaciju Austriji, je Milan Neralić (1875-1918), nastupom na II Olimpijskim igrama u Parizu 1900. Neralić je rođen u Slunju, a broncu na olimpijskim igrama osvojio je u mačevanju ili sablji kako se ta disciplina evidentirala po terminologiji  toga vremena.

Od samostalnost republike Hrvatske naši sportaši su na ljetnim Olimpijskim igrama ukupno osvojili 41 medalju, od toga 14 zlatnih, 13 srebrnih i 14 brončanih. Na zimskim Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila ukupno 11 odličja, od toga 4 zlatna, 6 srebrnih i 1 brončano. Hrvatski para olimpijci na ljetnim Olimpijskim igrama nastupaju od 1992. Do sada su osvojili ukupno 26 medalja, od toga 5 zlatnih, 7 srebrnih i 12 brončani. Hrvatski para olimpijci na zimskim olimpijskim igrama nastupaju od 2002. i do sad su ukupno osvojili dvije medalje, zlato i broncu.

Članovi Maraton kluba i polaznici Atletske škole svim hrvatskim natjecateljima koji su nastupili na dosadašnjim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama čestitamo njihov dan, a osvajačima medalja s posljednjih igara duboki naklon za najljepšu moguću prezentaciju Hrvatske u svijetu.

Posebno iskrene sportske čestitke upućujemo našem sugrađaninu i paraolimpijcu Velimiru Šandoru, koji je bronci iz Rio de Jeneira, ove godine pridodao srebro s nedavno okončanih igara u Tokiju.

Pozivamo svu zainteresiranu djecu koja žele trenirati atletiku, da se učlane u Atletsku školu Maraton kluba Velika Gorica. Sve informacije o našim aktivnostima možete dobiti na adresi www.mkvg.hr , a upisnine su moguće tijekom cijele kalendarske godine.