Pobjednici 20. sezone Turopoljske lige trčanja su Josip Martinović, Jasna Mikulić, Izidor Vuković i Jasminka Zvonar

Dvadeseta sezona Turopoljske lige trčanja u organizaciji Maraton kluba Velika Gorica okončana je u utorak 24. listopada još jednim zajedničkim trčanjem na novoj stazi kod bivšeg radara. Bilo je to deseto jesensko kolo i ukupno dvadeseto kolo ove jubilarne sezone. Pobjednici lige su Josip Martinović i Jasna Mikulić na dugoj stazi od osam kilometara te Izidor Vuković i Jasminka Zvonar na kratkoj stazi od četiri kilometra.

Iako je kišica padala, ipak se na zadnjem kolu okupilo 36 trkača i hodača u svim kategorijama. Većina mjesta na postoljima bila je osigurana ranije, ali zadnje kolo odlučivalo je o trećem mjestu na dugoj stazi u muškoj konkurenciji. U triler završnici za jedan jedini bod treće mjesto osvojio je Željko Glogoški ispred Ivice Prpe. Drugo mjesto osvojio je Hrvoje Mikulić, a pobjednik na dugoj stazi treći put zaredom je Josip Martinović.

Josip je jedan od petero trkača koji su sudjelovali u svih 20 kola ove godine. U proljeće je pobijedio svih deset puta, a u jesenskom dijelu pobjednik je bio triput. Šest puta pobjeđivao je naš junior Martin Marčec, koji je u utorak proslavio 18. rođendan, a jednom je pobjedu odnio i postavio rekord staze naš tajnik Bruno Škrinjarić. Ukupno su tijekom sezone na dugoj stazi trčala 23 muškarca. Dovoljno nastupa za službeni plasman još su skupili petoplasirani Nedjeljko Babić i šestoplasirani Darko Kovač. U drugom dijelu sezone brzinu dovoljnu za pobjednička postolja pokazao je u osam nastupa Kruno Štriga, a redoviti trkači na dugoj stazi još su bili Željko Špoljarić i Goran Siuc.

Kod žena ta brojka je samo šest, no to ne umanjuje vrijednost pobjede Jasne Mikulić, koja je bila najbrža u svih svojih osamnaest nastupa. S dovoljnim brojem nastupa svoj su plasman osigurale još drugoplasirana Kristina Terzić i trećeplasirana Martina Matezović Biškup. U jesenskom dijelu sezone svih deset nastupa zabilježila je Martina Mataković Barun. Nadamo se da će iduće godine nastupiti cijele sezone i biti prava konkurencija Jasni, koja je pobjeednica duge staze u posljednje dvije sezone.

Prijašnja peterotruka pobjednica duge staze Jasminka Zvonar ove je godine nastupala na kratkoj stazi, zabilježila je 18 nastupa i suvereno je pobijedila. Prema dostupnim klupskim evidencijama, to je Jasminkina ukupno deveta pobjeda u ligi – pet puta na dugoj stazi i četiri puta na kratkoj, i definitivno je možemo nazvati ligaškom legendom. Drugo mjesto ove je godine zauzela Ivana Novak, a treća je Valerija Prpa.

Na kratkoj stazi u ženskoj konkurenciji je zabilježen najveći porast broja natjecateljica, jer u proljeće ih je trčalo ukupno trinaest, a do kraja sezone taj se broj popeo na 23. Najredovitije su bile Aljona Sokić, Maja Leder, Marina Mihić i Edita Grgić. Tijekom sezone zabilježili smo još pobjedničke nastupe ‘gostujućih’ trkačica Vedrane Janjić, Dine Kuiš, Tine Šolje i Sanje Đapić Štriga.

Na kratkoj stazi kod muškaraca Izidor Vuković skupio je dvadeset nastupa, u kojima je bio najbrži četrnaest puta, zasluženo osvojivši prvo mjesto. Legendarni maratonac Franjo Lončar, koji je do danas istrčao impresivnih 308 maratona, četiri kilometra na našoj stazi trčao je kao brzi trening za svoje dugoprugaške pothvate, skupivši dovoljno bodova za drugo mjesto. I Vuković i Lončar sakupili su svih dvadeset nastupa ove godine. Nakon šest nastupa u proljeće, Marijan Malčević istrčao je svih deset jesenskih kola i zaslužio pehar za treće mjesto.

Na četvrtom i petom mjestu su Dario Gustetić i Esad Tašaković, koji su također zabilježili svih dvadeset nastupa. Šesto mjesto u poretku si je s dovoljnim brojem nastupa osigurao Zvonimir Bradić. Našem novopečenom maratoncu Zvonimiru Migiću malo je falilo za ulazak u službeni pporedak, jer je u proljeće pet puta trčao na kratkoj stazi, a potrebno je šest nastupa, dok je najesen trčao osam puta. U plasmanu nisu trkači koji su se povremeno pojavljivali i pobjeđivali, a to su Darko Radić s tri pobjede i Toni Smiljan s dvije pobjede.

Osim odraslih trkača, nagrađeni su i djeca trkači te hodači. Iva Tisanić i Zvonimir Vilček su se nahodali po našoj stazi i zaslužili pehare, a nadamo se da će nekad i potrčati. U dječjim kategorijama pobjednici su Maja Kovač kod djevojčica i Marko Terzić kod dječaka. Kod djevojčica nagrađene su još Roza Biškup i Maris Štriga. Kod dječaka nagrade su dobili još Luka Mihić i Kristijan Barun.

Podjela nagrada i fešta održani su na Ranchu Kurilovec.