Maraton klub Velika Gorica nositelj velikogoričke atletike

I u protekloj 2020. godini Maraton klub Velika Gorica je prvi atletski klub i nositelj atletskog sporta u našem Gradu što potvrđuje konačna tablica plasmana hrvatski atletskih klubova koju je objavio Hrvatski atletski savez (HAS) na svojim službenim stranicama (poveznica ovdje).

To je samo nastavak kontinuiteta iz prethodne 2019., a kao nagradu u 2020. HAS je osigurao našim atletičarima dodatnu sportsku prehranu i vitaminizaciju, jer se naš Klub našao među najuspješnijim klubovima prema poretku u navedenoj godini.

Klub kojem je od 2017. na čelu predsjednik Darko Batković, tajnik Bruno Škrinjarić i trener Franjo Gavranović osmislio je program rada s potpuno drugim prioritetima u organizaciji i funkcioniranju Kluba, gdje se posebno izdvaja naša Atletska škola, odnosno rad s najmlađim članovima svih uzrasta, njih osamdesetak koji treniraju svakodnevno na terenima Športsko rekreacijskog centra Velika Gorica. Uvelike nas raduje činjenica da broj zainteresirane djece za atletiku iz dana u dan raste, te gotovo na svakodnevnoj bazi dolaze u pratnji roditelja i te prisustvuju treninzima naše Atletske škole.

Kako se za naše prilike radi o respektabilnom članstvu polaznika, pogotovu kada se na ovaj broj pridodaju i stariji članovi (seniori i veterani) napravljena je kvalitetna selekcija natjecatelja od strane višeg trenera atletike s dugogodišnjom licencom HAS-a, g. Franje Gavranovića, tako da nisu izostali odlični pojedinačni i ekipni rezultati. Spomenuti se rezultati prvenstveno odnose na pojedinačne atletske dvoranske prvake i državnu rekorderku na Prvenstvu Hrvatske, višestruke pobjednike krosa Sportskih novosti, pojedinačne i ekipne prvake RH na atletskoj stazi na otvorenom, kategorizaciju vrhunskog sportaša iz redova Atletske škole, reprezentativni nastup, pojedinačne prvake po tablici sezone (2020.). Tako smo rezultatski ravnopravno stali uz ostale klubove s dugom tradicijom na atletskoj karti Hrvatske, koji u odnosu na nas imaju sređenu infrastrukturu i prateću opremu, velik broj angažiranih  trenera i ozbiljan budžet za realizaciju treninga i stvaranje vrhunski rezultata.

Uspješno se privodi kraju formiranje svih natjecateljski kategorija: limači/ce, mlađi kadeti/kinje, kadeti/kinje, mlađi juniori/ke , juniori/ke, mlađi seniori/ke i seniori/ke, što je bio poseban izazov za trenera i vodstvo Kluba u protekle četiri godine, jer je, za razliku od većine sportova, u atletici u svim dobnim kategorijama obvezan i muški i ženski natjecateljski tim koji čini cjelinu.

Maraton klub Velika Gorica u periodu od 2017. do 2019. organizirao je u našem gradu i dvije rekordne sportske natjecateljske manifestacije – Turopoljsku trku i Dječji jesenski kros – što u kontinuitetu uspješno radi zadnjih osamnaest, odnosno šesnaest godina. Izdvojili bi, u njenoj povijesti rekordnu, Turopoljsku trku 2017. kada je ulicama našega grada trčalo preko četiri stotine trkača, a HAS nam je povjerio i organizaciju ekipnog Prvenstva Hrvatske u polumaratonu. Dječji kros 2019. je posebno lijepa priča, pošto je na ovom izdanju Krosa na travnjacima Osnovnih škola „Kvaternik” i „Habdelić”, trčalo dosada nezamisliv broj od skoro pet stotina djece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta čime su nadmašena sva očekivanja organizatora, roditelja, ali i suorganizatora i podupiratelja ove sportske manifestacije za najmlađe sugrađane.

Maraton klub Velika Gorica u 2020. je nastupio na ukupno četrdeset i četiri atletska natjecanja i Prvenstva Hrvatske, te cestovnim i kros trkama, a kako Grad Velika Gorica nema standardne atletske staze niti trenažne atletske dvorane, na svim službenim natjecanjima i PH naši članovi sudjelovali su kao gostujući pojedinačni natjecatelji ili tim, što nam znatno uvećava troškove natjecanja (kotizacije, smještaj, prehrana, cestarine i usluge prijevoza natjecatelja). Ukupnim brojem nastupa u 2020., njih četrdeset i četiri, naš je Klub ostvario znatno veći broj natjecanja od bilo koje sportske ekipe u ligaški organiziranim prvenstvima (košarka, rukomet, nogomet, odbojka, stolni tenis, kuglanje, boks, …) i prošloj izazovnoj godini. Od navedenih natjecanja Maraton klub Velika Gorica u 2020. ostvario je 157 nastupa polaznika naše Atletske škole te 33 nastupa naših seniora, što čini ukupno 190 nastupa.

Uspjeh Kluba svakako ne prepisujemo pojedincu, nego su za to uz predsjednika, tajnika, trenera, članove Izvršnoga odbora kluba, zaslužni i svi članovi kluba te roditelji djece polaznika Atletske škole. To su neprocjenjivi benifiti koje smo u Klubu prepoznali te objeručke prihvatili i posložili prema afinitetima, a rezultati su onda pristizali kao logičan slijed.

Međutim, zbog znatnog povećanja najmlađih članova u Klubu (za 60%) i velikog broj nastupa diljem lijepe naše po kategorijama atletičara i atletskim disciplinama, na vrijeme je detektiran nesklad na relaciji planirano-ostvarivo. Odbacivanjem opcije izostanka djece sa službenih natjecanja ujedno eliminiramo njihove suze i opravdanu ljutnju roditelja, a kao zajednica dobivamo nemjerljivo mnogo od najmlađih članova Atletske škole, koja kroz atletiku njeguju i usvajaju prave životne vrijednosti.

Nadamo se da prezentirane činjenice, prema kojoj Maraton klub Velika Gorica ispunjava sve kriterije po kojima je stvarni  nositelj atletskog sporta u našem Gradu (organizaciji atletskih priredbi, masovnosti natjecatelja, brojnosti članstva, postignutim natjecateljskim rezultatima, radu s mlađim uzrasnim kategorijama atletičara, educiranog atletskog trenera, animiranju sugrađana zainteresiranih za trčanje, promociji velikogoričkog športa, plasmanu prema tablicama HAS-a), sada uvaže i Grad Velika Gorica i  Zajednica športskih udruga Grada Velika Gorica, prvenstveno kroz planiranje svekolike potpore za rad Kluba u 2021. godini.

S toga pozivamo čelne ljude zadužene za podršku i razvoj sporta u našem Gradu, da nas posjete na treninzima, gdje se kroz ugodno druženje s vodstvom Kluba mogu upoznati s realnim potrebama i problemima s kojima se susrećemo, skromnim uvjetima u kojima treniraju naša djeca, te na ovaj način pronašli zajedničko rješenje za bezbrižan dječji  trening, kao i sigurnu financijsku konstrukciju koja bi bila dovoljna garancija za odlazak djece Atletska škole na službena natjecanja organizirana za sve natjecateljske kategorije.