Vedrana Janjić treća na polumaratonu u Zadru, osigurala 1. mjesto u Hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi

Vedrana Janjić potvrdila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji u 1. Hrvatskoj atletskoj cestovnoj ligi nakon što je osvojila treće mjesto na 40. Polumaratonu Nin – Zadar, održanom ovog vikenda. Još je samo jedna utrka do kraja i lige i tad ćemo Vedranu i službeno proglasiti najboljom cestovnom trkačicom u Hrvatskoj.

Vedrana je na ninsko-zadarski polumaraton otišla kao vodeća u poretku HACL, s velikom prednošću ispred drugoplasirane Marije Zoretić (AK Fit). No, kako je još uvijek postojala teoretska mogućnost da Zoretić ugrozi Vedraninu poziciju, najistaknutija trkačica Maraton kluba Velika Gorica išla je u Dalmaciju osvojiti dodatne bodove i učvrstiti svoje vodstvo u poretku. Učinila je to na sjajan način, osvojivši treće mjesto u konkurenciji 31 trkačice i prvo mjesto u svojoj dobnoj kategoriji Ž40. Vedranin rezultat na 21.1-kilometarskoj utrci bio je 1h42min52sec, od nje su bile brže jedino Marijana Katić (AK Fortius) i Katarina Kokan (AK Fit).

Marija Zoretić se, iako prijavljena, na kraju nije pojavila na utrci, pa je Vedrana s bodovima osvojenima u Zadru učvrstila prvo mjesto i praktički osigurala naslov pobjednice lige. Vedrana sad ima 679 bodova, Zoretić je na 514 bodova, a samo je još jedna utrka do kraja lige –  4. Šibenik half marathon Runesco, u subotu 2. prosinca.

Vedrana je do trećeg mjesta u Zadru stigla trčeći u zahtjevnim uvjetima, uz puhanje dalmatinske bure i s elevacijom većom od 100 metara, ali odradila je to vrhunski i zasluženo postaje prvakinja lige.
Evo što je Vedrana rekla o ninsko-zadarskom nastupu: “Išla sam popraviti bodove za cestovnu ligu i u tome sam uspjela. Iako je sve išlo nekako u smjeru da uopce ne idem na utrku, jer sam bila na službenom putu cijeli tjedan, pobrala upalu oka i virozu, pa došli u hladni apartman u Zadru i onda još 10 minuta pred utrku čupala krpelja s noge. Sama utrka mi je bila teška. Sunce je zapržilo, što ne volim, bura čak i nije toliko smetala, ali dugačka uzbrdica poremetila mi je ritam. No, na kraju je bilo krasno kad su me u cilju docekali klinci. Sad je dosta ozbiljnog utrkivanja za ovu godinu, ostaju zimske lige i mozda pokoja trening utrkica, ako mi se bas bude htjelo.”
Što se zimskih liga tiče, Maraton klub Velika Gorica i ove zime ima predstavnike na Samoborskoj zimskoj trail ligi na kojoj je, podsjetimo, MKVG prošle sezone osvojio ekipno prvo mjesto. Ove godine na Samoborskom gorju naših je trkača manje, zbog ozljeda ili drugih obaveza, ali ipak zastupljeni smo radi promocije kluba i naše nove Turopoljske lige trail trčanja.
Na 2. kolu SZTL na dugoj stazi od 15 kilometara i 900 metara elevacije trčali su Marijan Malčević (1h42min56sec, 13. od 42 finišera) i Nedjeljko Babić (2h01min32sec, 31. mjesto). Na kraćoj stazi od 9 kilometara i petstotinjak metara elevacije od Velikogoričana nastupili su Kristina Terzić (1h13min57sec, 10. žena, 3. u Ž45) i Zvonimir Bradić (1h35min56sec, 51. mjesto muški).
Hrvoje Mikulić, Vedran Planinšek i Vedrana Janjić su drugu nedjelju zaredom nastupili na Zimskoj brdskoj ligi Japetić. Na stazi koja ide većinom uzbrdo 11 kilometara, naši su trkači opet bili dominantni. Vedran je bio najbrži muški trkač, a Hrvoje je bio treći. Neumorna Vedrana Janjić je s obzirom na istrčani half dan prije, na brdo išla sporije nego tjedan prije, ali opet dovoljno dobro da bude najbrža žena.