Vedrana Janjić je naša nova IronWoman!

Naša istaknuta članica Vedrana Janjić proteklog je vikenda ostvarila nevjerojatan pothvat –  postala je IronWoman! Vedrana je u Austriji završila svoj prvi Ironman triatlon, koji se sastoji od 3,8 km plivanja, 180 kilometara bicikliranja i trkačkog maratona (42,2 km).

Vedrana je u subotu 2. rujna u austrijskom Podersdorfu sudjelovala na 36. International Austria Triathlonu, u sklopu kojeg su održane utrke u Ironman i half Ironman triatlonu. Već samo završavanje triatlona u Ironman distanci je podvig vrijedan divljenja, a Vedrana je to učinila u stilu, popevši se na pobjedničko postolje.

Utrku je finiširala nakon 10 sati 59 minuta i 40 sekundi, što je bilo dovoljno za prvo mjesto u kategoriji W40-44. Ukupno je Vedrana bila peta među ženama, a u generalnom poretku osvojila je 51. mjesto od 173 natjecatelja u njezinoj utrci. Više od trideset trkača nije ni završilo ovu tešku utrku.

“Iako rezultat nije bitan za ovakav pothvat, biti peta od žena i prva u kategoriji puno znači. Još mi je važnije da je sve prošlo bez krize, bez grča, bez problema, s osmijehom i neizmjernom zahvalnosću koju sam osjećala tijekom čitave utrke. Danas, dan poslije, osim pokojeg crnog nokta, nema ni bolova ni umora. MIslim da je to zbog pripreme. Od početka godine sam napeglala oko 1300 km trčanja, 5000 km bicikla i 230 km plivanja te puno istraživala prehranu i pročitala sve triatlonske knjige koje sam našla. Znatno sam usporila na treninzima dajući prednost izdržljivosti, a ne brzini. Shvatila sam da su treninzi za treniranje, a brzina za utrke”, javila nam je Vedrana dan nakon utrke.

Opisala je i samu utrku u Podersdorfu: “Utrka je divna. Sve je organizirano savršeno, ne možeš fulati niti jedno skretanje, atmosfera je bila pozitivna i predivna. Plivanje sam išla jako komforno, odlučila sam da se tu neću trošiti, rekla sam si odi polako pa onda jos uspori. Bicikl sam držala prosjek malo ispod 33 km/h u 3. zoni, visoka kadenca. Ovdje je Vedranov bicikl pomogao jer sam bila aero i probijala se kroz vjetar bez problema. Trčanje je uključivalo i wc i stajanje u svakoj zoni s polijevanjem po glavi i tijelu jer je bilo jako vruće. Niti to nije smetalo jer sam se trenirala za takve uvjete, ali sam predostrožnosti radi koristila svaku okrijepu. To me je usporilo, ali isplatilo se jer nisam ni trena hodala na utrci. Što mi je bilo jedino teško? Dugo to traje, a ja sam po prirodi nestrpljiva i sve bi brzo. Vrtiti krugove po vrućini toliki broj sati zahtijeva strpljivost i pametno raspoređivanje snage. Iako možeš bolje, nemoj, bar ne u prvom krugu. Dugo si sam sa svojim mislima i to treba isto trenirati.”

Vedranina poruka za kraj: ” Nadam se da će ovo moje iskustvo pomoći nekome. Ja sam kratko u triatlonu i dokazala sam da se može kad se hoće. Kad sam se pripremala jako jako su mi pomogla iskustva drugih. I neke od tih savjeta sam imala u glavi na utrci i pomoglo mi je puno, hvala svima. Najveća hvala Vedranu Planinšeku koji je tolerirao moje sulude treninge i utrke, pratio me i na ovoj cijeloj utrci te podržavao moj san zajedno sa klincima. Bez njih ništa.”

U sjeni fantastičnog triatlonskog postignuća Vedrane Janjić su neki nastupi naših članova na utrkama po Hrvatskoj. U subotu su Renata Horvatek i Marijan Malčević nastupili na 27. Žumberačkoj utrci, sa startom i ciljem u Sošicama. Riječ je o cestovnoj brdskoj utrci od 15 kilometara s oko 270 metara elevacije. Renata je otrčala izvrsno i pobijedila u svojoj starosnoj kategoriji Ž55. Njezin rezultat 1:21,20 je odličan i u generalnom poretku – bila je osma od 27 žena. Marijan je također trčao dobro, a s vremenom 1:13.05 je završio na 22. mjestu među 60 muških trkača te deveti među sedamnaest natjecatelja u kategoriji M45.

Troje članova obitelji Prpa subotu je provelo u Virovitici, gdje su nastupili na Mrkoj trci. Svi su trčali na dionici od 4.8 kilometara. Ivica Prpa je s rezultatom 19,28 minuta završio na devetom mjestu od ukupno 120 sudionka te sedmi od 58 muškaraca. Severina Prpa je s rezultatom 25,21 minuta bila trinaesta od 62 trkačice, a Valerija Prpa je do cilja stigla za 31,01 minuta, osvojivši 50. mjesto.