Odličan početak sezone za naše dugoprugaše u Splitu

 

U nedjelju, 27.2.2022., održano je 22. izdanje Split maratona i polumaratona, 1. kola Hrvatske atletske cestovne lige (HACL). Naš je Klub nastupio s pet natjecatelja – na utrci maratona klupske boje su branili Vedrana Janjić, Vedran Planinšek i Hrvoje Mikulić, dok su na utrci polumaratona nastupili Jasna Mikulić i Bruno Škrinjarić.

Počet ćemo, naravno, s našim maratoncima, kojima je ova utrka svima bila njihov prvi službeni maraton! I teško da su mogli naći “ljepše” uvjete… Iako mnogi povezuju Split sa suncem i morem i toplinom, na dan utrke se na rivi mogli čuti samo jaki udari vjetra, koji su zadavali dosta problema organizatorima, a još i više trkačima. Iako je dosta oblačno vrijeme s temperaturom od oko 7 stupnjeva dosta pogodovalo trčanju, zbog vjetra se temperatura činila znatno nižom a jak je vjetar crpio zadnje atome snage iz svih atletičara. No, bez obzira na ove uvjete, naši su se “maratonci brucoši” jako dobro snašli i uspjeli po prvi puta savladati dionicu maratona od 42,2 km.

Prvi u cilj ulazi Hrvoje Mikulić s vremenom 3:44:07 koji zauzima 20. mjesto u svojoj dobnoj kategoriji M45.

Nedugo nakon njega u cilj ulazi i Vedrana Janjić u vremenu 4:07:14 i penje se na 7. mjesto u kategoriji Ž40. I Vedrana nam prenosi svoje dojmove: “Plan je bio da ga odradim prošle godine, ali ozljeda gležnja odgodila. Sada, par tjedana prije ovog, ozljeda koljena i bez treninga zadnjih 10-tak dana. No zalijepili trake i nema odustajanja 💪. Počelo boljeti nakon 3 km, ali ništa što bi zadavalo veće probleme. Prvih 25 km pjesma, odličan ritam, dobro sam se osjećala, držala sam se zadanog tempa bez problema. Onda kreće zabava 😂. Od 25. do 30. km kreće maraton 😁. Neće noge slušati i gotovo. Od 30. do 35. je već sve toliko boljelo da sam zaboravila na koljeno. Zadnjih 7 km preživljavanje. Iako sam redovito jela i pila i znala sto me čeka, ipak me je iznenadila razlika između polumaratona i maratona 😅. A nije niti splitska bura za ovu Turopoljku.”

Od naših polumaratonaca prvi u cilj ulazi Bruno Škrinjarić, koji odmah na prvoj utrci sezone postavlja svoj novi osobni rekord na distanci od 21,1 km koji sada stoji na 1:13:43. Bruno je zauzeo ukupno 10. mjesto, te 3. mjesto u poretku hrvatskih atletičara i najviše postolje u kategoriji M35. Bruno nam prenosi svoje dojmove: “Super sam se osjećao cijele utrke bez nekih trenutaka slabosti 😁😁 Uvijek je odličan osjećaj kad sezonu otvoriš odmah rekordom! Dobar znak da se isplatio trening preko zime, a i super podloga za sve daljnje utrke.”

Nešto nakon Brune, ciljem prolazi i Jasna Mikulić s vremenom 1:58:18 koja završava na 19. mjestu u kategoriji Ž45.

Čestitamo našim dugoprugašima na odličnom otvaranju sezone, a pogotovo onima koji su istrčali svoj prvi, ali sigurni smo ne i posljednji, maraton. Nakon jednotjedne stanke slijedi Ekipno natjecanje u krosu koje će se održati 13.03.2022. u Labinu.

Ukupni rezultati Split maratona i polumaraton su dostupni ovdje.