Kros liga grada Velike Gorice

U cilju propagiranja atletskog sporta u Turopoljskom kraju klub je 2002 godine pokrenuo “Kros ligu Velike Gorice” u trčanju. Kros liga grada Velike Gorice se tradicionalno održava na pisti ZTZ-a. Počinje u proljeće, prvi utorak nakon Turopoljske trke. Održava se u dva kola, proljetnom i jesenskom.

Kros trčanje je sport u kojem sudjeluju ekipe i pojedinci koji trče trku na otvorenom prostoru po prirodnom terenu. Utrke su obično dužine od 2km do 8km, mogu uključivati travnate i zemljane površine, kroz šume, brda, ravnom terenu, a ponekad i makadamu. To je i individualni i timski sport, trkači se trude postići čim bolje vrijeme te se njihova vremena boduju i rangiraju. I muškarci i žene svih dobnih skupina se natječu u kros trčanju, koje se obično održava tijekom jeseni i zime, a može uključivati vremenske sve uvjete: kišu, susnježicu, snijeg ili tuču, i širok raspon temperature.

Iako kros trčanje datira iz prapovijesti, pravila i tradicije kros (engl. cross country) utrke pojavili u Velikoj Britaniji. Englesko prvenstvo je postao prvi nacionalni natječaj u 1876 i Međunarodni kros prvenstvo održano je po prvi put u 1903.

Kros liga

PRAVILA

Proljetni dio sastoji se od 15 kola, od kojih je 8 kola potrebno za plasman, dok u jesenskom dijelu ima 10 kola, a 6 ih je potrebno za plasman. Natjecatelji mogu birati između sljedećih kategorija:

  • Dječja staza  – M/Ž  – 1,0 km – četvrtina kruga po pisti ZTZ-a
  • Juniorska staza  – M/Ž  – 1,8 km – pola kruga po pisti ZTZ-a
  • Duga staza – M/Ž – 7,6 km – dva kruga po pisti ZTZ-a
  • Kratka staza – M/Ž – 3,8 km – jedan krug po pisti ZTZ-a
  • Brzo hodanje – M/Ž – 3,8 km – jedan krug po pisti ZTZ-a

Svakom natjecatelju boduje se najviše po 8 najboljih rezultata u proljetnom dijelu, i po 6 najboljih rezultata u jesenjem dijelu. Prvo mjesto nagrađuje se sa 100 bodova, drugo mjesto sa 95, treće sa 92, četvrto sa 90, a ostale pozicije sa po bod manje od prethodne. Natjecanje koje nije bodovano nagrađuje se sa 5 bodova za sam nastup. Posebno se boduju nastupi na kratkoj i na dugoj stazi i posebno po spolu. Ukupan zbroj bodova iz oba dijela određuje ukupni plasman. Ukoliko neki natjecatelj ima mogućnost nagrađivanja u obje dužine staza, nagrada se dodjeljuje samo u onoj gdje je bolje plasiran, a u slučaju istog plasmana, u onoj u kojoj je skupio više bodova. Rezultati kros lige redovito se osvježavaju na web stranicama Kluba.

Najbolji trkači lige nagrađeni su medaljama, a svaki učesnik dobiva diplomu.

ARHIVA REZULTATA

Rezultati 16. kros lige grada Velike Gorice 2017. godine

Rezultati 15. kros lige grada Velike Gorice 2016. godine

Rezultati 14. kros lige grada Velike Gorice 2015. godine

 

Rezultati 12. kros lige grada Velike Gorice 2013. godine

Rezultati 11. kros lige grada Velike Gorice 2012. godine

Rezultati 10. kros lige grada Velike Gorice 2011. godine

Rezultati 9. kros lige grada Velike Gorice 2010. godine

Rezultati 8. kros lige grada Velike Gorice 2009. godine

Rezultati 7. kros lige grada Velike Gorice 2008. godine

Rezultati 6. kros lige grada Velike Gorice 2007. godine

Rezultati 5. kros lige grada Velike Gorice 2006. godine

Rezultati 4. kros lige grada Velike Gorice 2005. godine

Rezultati 3. kros lige grada Velike Gorice 2004. godine

Rezultati 2. kros lige grada Velike Gorice 2003. godine

Rezultati 1. kros lige grada Velike Gorice 2002. godine